Dieta przy cerze naczynkowej
Pękające naczynka, które często określane są mianem pajączków na skórze, to problem, z którym zmaga się wiele osób. Nie ma przy tym jednej tylko przyczyny jego powstawania. Lekarze wspominają w tym kontekście między innymi o predyspozycjach genetycznych, nadciśnieniu oraz o zmianach hormonalnych. Okazuje się jednak, że bez względu na to, jakie źródło ma cera naczynkowa, odpowiednio dopasowana dieta jest w stanie złagodzić przykre skutki jej posiadania.
Po pierwsze – witaminy
Zastanawiając się nad tym, z czego ma się składać dieta przy cerze naczynkowej, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na witaminy. Najważniejszą wydaje się być tu witamina E, nie bez powodu powszechnie znana jako witamina młodości. To właśnie ona eliminuje wolne rodniki, a tym samym przeciwdziała powodowanym przez nie uszkodzeniom naczyń krwionośnych.
Równie wartościowa okazuje się obecność w diecie produktów, w których składzie spotkać możemy witaminę C. Również ona wykazuje właściwości antyoksydacyjne, jest przy tym niezbędna w procesie wytwarzania kolagenu – białka odpowiedzialnego właśnie za budowę naczyń krwionośnych. Nie można zapominać także o uszczelniającej naczynia krwionośne witaminie K.
Po drugie – minerały
Witaminy nie są jedynymi składnikami diety, które sprawiają, że naczynka pękają rzadziej, a cera staje się promienna i wypoczęta. Chcąc się o nią troszczyć, nie powinniśmy zapominać także o przynajmniej kilku minerałach. Jednym z najważniejszych wydaje się w tym kontekście cynk. Nietrudno znaleźć go w renomowanych kosmetykach pielęgnacyjnych, jest bowiem znany zarówno jako znakomity przeciwutleniacz, jak i jako składnik łagodzący podrażnienia skóry. Cennym wsparciem dla osób z cerą naczynkową jest jednak również selen. Ten nie tylko przeciwdziała uszkodzeniom naczyń, ale również wspomaga proces ich regeneracji, jeśli uszkodzenia takie będą miały miejsce. Warto zadbać też o to, aby w diecie znalazło się miejsce dla produktów bogatych w miedź. I ona, podobnie jak witamina C, bierze udział w syntezie elastyny i kolagenu. Dodatkowo utrzymuje w doskonałej kondycji zarówno skórę, jak i naczynia krwionośne.
Dieta przy cerze naczynkowej w praktyce
Gdy już wiemy, jakie składniki powinny znaleźć się w diecie, której stosowanie jest w stanie złagodzić problemy z pękającymi naczynkami, możemy przeanalizować konkretne produkty uznawane powszechnie za najbardziej wartościowe. Znajdują się wśród nich między innymi owoce, nasiona oraz pestki, nasiona chia, olej rzepakowy i lniany, siemię lniane i inne oleje roślinne. Witaminę C można dostarczać organizmowi sięgając po natkę pietruszki, owoc kiwi, cytrusy oraz czerwoną paprykę, witamina K zaś to cenny składnik brokułów, szpinaku, awokado i sałaty. Jeśli zależy nam na dostarczaniu organizmowi jak największej ilości przeciwutleniaczy, nie powinniśmy stronić ani od zielonej herbaty, ani od kakao. Z kolei rośliny strączkowe i cytrusy mogą pomóc nam we wzmocnieniu organizmu dzięki flawonoidom o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych, które są w nich obecne.
trzeba pilnować diety… zawsze