Pomysł na smaczny tort bezowy

Przygotowujesz letnie przyjęcie czy może po prostu zapraszasz do siebie gości na niedzielę? Upiecz dla nich pyszny tort bezowy, który zachwyci każdego. Jak go zrobić?

Jak zrobić tort bezowy?

Torty bezowe wydają się dość skomplikowanymi ciastami, jednak tak nie jest. Potrzebujesz tylko dobrych składników, piekarnika i odrobiny wprawy. Zacznij od wyłożenia dwóch blaszek papierem do pieczenia, a następnie wyrysowania na nim dwóch kółek o tej samej średnicy. Dzięki temu stworzysz idealny kształt bezy. Czas na ubijanie – białka z 8 jajek połącz z cukrem (szklanka) i ubijaj na wysokich obrotach, by całość stworzyła piękną piankę. Pamiętaj jednak, by cukier dodawać po łyżeczce. Ubitą pianę połóż na dwóch blaszkach i piecz w temperaturze 180 stopni przez 4 minuty. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i susz bezę przez 1,5 godziny. Duża część pracy już za Tobą. Teraz czas na krem. 400 mililitrów schłodzonej kremówki dokładnie ubij z odrobiną cukru. Dodaj do niej 200 gramów mascarpone i ciągle ubijaj. Wstaw krem do lodówki. Gdy bezy będą gotowe, musisz tylko połączyć wszystkie składniki. Nie wkładaj całego kremu pomiędzy bezy – zostaw trochę na górę. Ozdób ciasto kremem i owocami, takimi jak maliny, jeżyny i truskawki. Gotowe. Taki tort bezowy zachwyci wszystkich gości.

Coś mniej skomplikowanego, choć równie pysznego

Jeśli chcesz zrobić mniej czasochłonne ciasto, koniecznie przygotuj ciasto czekoladowe z pistacjami, które sprawi, że goście jeszcze przez długi czas będą się oblizywać. Zacznij od rozpuszczenia dwóch tabliczek czekolady w kąpieli w rondelku. Dodaj do nich kostkę masła. Uważaj, by całość się nie zagotowała. W rondelku podgrzej 100 mililitrów mleka i dodaj do niego 200 gramów posiekanych pistacji. Rozbij 6 jajek i oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mleka – nie podgrzewaj go już. Mieszaj, aż uzyskasz delikatny krem. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem (pół szklanki) i dodaj do masy z czekoladą. Wszystkie składniki połącz ze sobą delikatnie, by białka nie opadły. Teraz wystarczy wyłożyć masę na blaszkę i piec ciasto przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. To wszystko!

Oba ciasta będą wyglądać i smakować doskonale. Koniecznie wybierz, które postawić przed swoimi gośćmi, gdy odwiedzą Cię po raz kolejny.

 

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij